četrtek, 29. januar 2009

Izjemna škodljivost soje - vse več znanstvenih dokazov


O soji je že tekla beseda. Ker prihajajo na dan novi in novi dokazi o njenih uničujočih vplivih na zdravje, želim povzeti članek, ki opisuje novejše ugotovitve. V kolikor bi kdo želel prebrati o tem iz prve roke, prilagam spodaj povezave.

Soja povzroča raka, astmo in druge avtoimunske bolezni, anafilaktične reakcije (hude alergijske reakcije, ki se lahko končajo tudi s smrtjo), moti delovanje spolnih in drugih hormonov, povzroča reproduktivne motnje in obolenja, pri majhnih otrocih pa prezgodnjo puberteto, preprečuje absorpcijo nekaterih hranil, pomembnih za telo, lahko privede do možganskih poškodb, ledvičnih kamnov itd. Poleg tega vsebuje inhibitorje encimov, kar ima za posledico nezmožnost prebave in razgradnje beljakovin.

Soja vsebuje tudi velike količine škodljivih maščob omega 6, ki so proinflamatorne (spodbujajo v telesu vnetja in jih poslabšujejo). Huda, dolgotrajna vnetja pa so glavni vzrok srčnožilnih obolenj (in srčnožilnih smrti). Kot da to še ni dovolj, soja tudi vsebuje hemaglutin, ki zleplja rdeče krvničke, kar preprečuje rast in obnovo tkiv ter njihovo normalno oskrbo s kisikom. Sojini izdelki vsebujejo tudi strupene kovine, kot je kadmij.

Poleg tega je več kot tričetrt soje na svetu že gensko spremenjene, pa o tem seveda na izdelkih nič ne piše. Če jeste industrijski sladoled, majonezo, paštete, umetne juhe in omake, solatne prelive, pecivo, že pripravljene obroke itd., potem jeste gensko spremenjeno sojo, ne da bi vas kdo o tem kaj vprašal. Kljub temu je anketa pokazala, da jo ima 85 % ljudi za zdravo živilo. Za to se lahko zahvalimo več sto milijonom dolarjev, ki so jih brezvestni prehranski in kemijski giganti v preteklih desetletjih porabili za ustvaritev imidža soje kot še posebej zdrave hrane.

Vse revije, tudi takšne, ki s tem nimajo prav nobene zveze, danes že pišejo o zdravju, o škodljivosti soje boste pa težko kaj prebrali, saj če je denarja veliko, zelo daleč seže ...

Kako se sojinim izdelkom, ki niso ustrezno označeni (se pravi, da na škatli ali vrečki ne povedo, da je v izdelku tudi soja, ali pa ne povedo, da je ta soja gensko spremenjana), izogniti? Tako, da ne kupite ničesar umetno izdelanega, ampak samo surova, nepredelana, naravna živila in si vso hrano pripravite sami doma. Nikar ne zaupajte, da vas bo zakonodajalec zaščitil ali da bodo velike tovarne - izdelovalke hrane - same od sebe toliko etične, da bi bili izdelki v trgovini varni. Še za varnost otrok ni poskrbljeno, kaj šele odraslih.

Za varnost svoje hrane morate poskrbeti žal sami, in to bo vedno težje. Za začetek, ne jejte v restavracijah, ker se tam soji ne boste mogli izogniti, prav tako pa ne temu, da tam pripravljajo hrano s sojinim oljem (ker je poceni) in drugimi škodljivimi industrijsko izdelanimi in rafiniranimi ollji.

Katere sojine izdelke lahko v majhnih količinah sploh jemo? Le natto, tempeh, miso in sojino omako. Ti izdelki so fermentirani in zato kolikor toliko sprejemljivi. Žal se pri nas dobita le zadnji dve živili. Pri nakupu pazite, da nimata preveč dodatkov (v sojino omako radi dodajajo barvila, sladkor itd.) in da sta čimbolj naravni. Pazite na svoje zdravje in - povejte naprej!

Povezave do člankov:

Overall risks and benefits of soy assessed

Latest review by American Heart Association

Soy inhibits iron absorption

Poor iron bioavailability

Poor calcium bioavailability

Calcium and zinc absorbed better from milk than from soy -- even without phytates

Soy provides no benefits with respect to heart disease risk

Soy causes bladder cancer

Soy isoflavones during pregnancy increase breast cancer risk in female offspring

High levels of cadmium in soy formula

Soy linked to peanut allergy and increased risk for asthma

Whole milk vs. soy beverage -- asthma risk

Persistent sexual arousal syndrome associated with increased soy intake

Genistein: Does it prevent or promote breast cancer?


Ni komentarjev:

Objavite komentar