četrtek, 29. januar 2009

Omega 3 ščitijo pred onesnaženim zrakom


Dvomim, da danes še kdo ne ve, kako zdrave in koristne so nenasičene, esencialne maščobne kisline omega 3, zlasti za dobro delovanje celičnih membran, za zdrave možgane, za imunski sistem ... Ampak vseh koristi še ne poznamo in ne sme nas presenetiti, da se pogosto pojavi še kaj novega.


Nedavni podatki so pokazali, da omega 3 tudi varujejo srce pred toksičnimi vplivi onesnaženega zraka. V članku avtorja, zdravnika dr. Johna Walkerja, je pomemben predvsem tale podatek: Večkratno nenasičene maščobne kisline omega 3 spodbujajo delovanje antioksidantskih snovi v telesu, ki se bojujejo proti nevarnim prostim radikalom. Ker onesnažen zrak močno pospeši nastanek prostih radikalov, lahko s tem ogrozi naše srce ... Omega 3 pa nas pred tem zaščitijo. Seznam koristnih lastnosti omega 3 pa se bo v prihodnosti gotovo še nadaljeval.

Zato pijte ribje olje in dodajajte solatam in drugim jedem laneno olje. Priporočite to zlasti vsem starejšim ljudem v svoji družini, kajti oni so maščob omega 3 najbolj potrebni. Pa ne pozabite na otroke in seveda domače ljubljenčke!

POZOR: pomembno je vedeti, da so nenasičene maščobe izjemno neobstojne, zato jih hranite na temnem in hladnem prostoru (najbolje v hladilniku), še zlasti po tem, ko stekleničko odprete! Marsikdo tudi ne ve, da tem občutljivim maščobam škodi celo telesna temperatura in da omega 3 pogosto oksidirajo v telesu, še preden pridejo do celic, kjer so potrebne. Pred tem pa jih k sreči zaščitijo nasičene maščobe. Zato je pomembno vsak dan pojesti tudi nekaj nasičenih maščob, kot sta surovo maslo ali kokosovo maslo.

Omega 3 pa ščiti tudi vitamin E, zato ga pogosto dodajo ribjemu olju (medtem ko vitamin E ščitita pred prehitro oksidacijo vitamin C in selen). Univerzalen antioksidant in regenerator tako vitamina E kot vitamina C v telesu pa je alfa lipojska kislina, ki ima zelo redko lastnost, da zmore obnoviti ne le vodotopne vitamine, kot je vitamin C, temveč tudi v maščobi topne vitamine, kot je vitamin E.

Članek trdi, da lahko vegetarijanci v celoti nadomestijo ribje olje z lanenim. S to trditvijo se ne strinjam. Prvič, ribje olje vsebuje tudi vitamin D, ki ga v lanenem olju ni. Pozimi ko ni sonca, pa vitamin D potrebujemo bolj kot kdajkoli. Drugič, v lanenem olju ni maščobnih kislin EPA in DHA, temveč kislina ALA, ki je 'surovina' in jo mora telo v obe potrebni obliki šele pretvoriti . Številni ljudje pa imajo težavo s to pretvorbo in tako kljub uživanju lanenega olja ne dobijo dovolj potrebnih omega 3. Najbolj priporočljivo je uživati oboje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar