četrtek, 29. januar 2009

Prevare z detoksifikacijskimi obliži


Ste opazili reklame za obliže za detoksifikacijo prek podplatov? Eno lahko pogledate tule: http://www.detox-oblizi.si/ . Nakupu se je le težko upreti. Naše okolje je strupeno in onesnaženo, naša prehrana ni vedno najboljša in le komu ne bi prišlo prav malce razstrupitve? Sploh pa, če si jo lahko organiziramo brez napora, čez noč. In če pri tem mimogrede še stimuliramo naše refleksološke točke, pridobimo "nesluteno" energijo in izgubimo kakšen kilogram …


Zveni prelepo, da bi bilo res. In izkazalo se je, da tudi ni res.


Obliži, da se hitreje znebiš toksinov – ali denarja?

Reporterka Sarah Varney in njen mož sta si obliže zvečer prilepila na podplate in zjutraj so bili res polni rjave nesnage, kot je obljubljal prospekt. Analiza v laboratoriju pa je pokazala, da v primerjavi z neuporabljenimi obliži skorajda ni razlik. Če te obliže podržimo nad vodo, ki vre, porjavijo na enak način. Nekdo je cinično pripomnil: "Nisem vedel, da tudi para vsebuje "presnovne toksine"."

Za preverjanje obližev sta se odločila še novinar John Stossel in zdravnica Devra Davis, direktorica Centra za okoljsko onkologijo na univerzi v Pittsburghu in strokovnjakinja za toksine. Z analizo so preverili vsebnost kar 23 najpogostejših toksinov, od arzena in živega srebra, do benzena, toluena in stirena. Uporabljeni obliži niso vsebovali niti ene od teh snovi. Dr. Davisova je poskusila še naslednje: obliže je odpakirala iz zaščitnega ovoja in jih pustila na mizi čez noč. Kot nad paro (ali na stopalih) so se obarvali rjavo. Analiza je pokazala, da vsebujejo le malo drugega kot zeleni čaj in kis. Dr. Davisova meni, da je obarvanje posledica stika teh dveh sestavin s kisikom, toploto ali vlago.

So vsi obliži enaki?

Dr. Dietrich Klinghardt, eden utemeljiteljev naravne medicine, je testiral več različnih izdelkov. Ugotovil je, da je velika razlika v sestavinah. Čeprav se vsi hvalijo, da vsebujejo fermentiran bambusov kis, ki se res uporablja v japonskem naravnem zdravilstvu, pa je le švicarski izdelek Seguin vseboval pravi bambusov kis, ki se mora fermentirati devet let. Samo ta kis je resnično pokazal nekakšno delovanje. Vendar tudi ta kis ni deloval na izločanje težkih kovin. Deloval je kot nekakšna blaga akupunktura. Uporabniki so imeli res več energije in so izločali nekatere toksine na osnovi ogljikovih hidratov (ne pa težkih kovin).

Obliži Seguin niso več v prodaji. Vse ostalo so ceneni ponaredki, z zelo visokimi cenami. Pa še obliži Seguin niso delovali tako, kot danes reklamirajo za te nekakovostne ponaredke.

Kako izvesti pravo detoksifikacijo

Snovi, kot je živo srebro, res povzročajo številne bolezni. Zato občasno razstrupljanje, vendar na pravilen način, lahko zelo pomaga pri zdravljenju obstoječih bolezni ali preprečevanju novih obolenj. Najnovejša priporočila skupine ekspertov (www.thriiive.com), ki se ukvarja z detoksifikacijo za namene zdravljenja avtizma, so:

1. Živite zdravo
2. Izogibajte se elektromagnetnim poljem
3. Pijte čisto (filtrirano) vodo
4. Jejte samo zdravo, naravno, lokalno pridelano hrano (obvezno brez glutena, sladkorja in škodljivih rastlinskih, industrijsko pridelanih maščob)
5. Skrbite za zdravo gibanje - po možnosti na prostem
6. Skrbite za zdrave medsebojne odnose in čustvene odzive
7. Zmanjšajte stres (ali vsaj izvajajte tehnike za njegovo ublažitev, kot so globoko dihanje, joga, meditacija, EFT …)
8. Privoščite si dovolj (zdravega!) spanca v trdi temi in čisti tišini - le tako se telo lahko dobro regenerira
9. Jemljite prehranska dopolnila, saj je hrana danes preveč osiromašena – osnova so ribje olje (ker vsebuje omega 3 in vitamin D), vitamin C in za nad 80 % žensk tudi magnezij
10. Občasno uporabite pripomočke za razstrupitev (savna, še zlasti infra, klorela, spirulina, glina itd.)

Osebno temu dodajam še:
  • odstranite iz svojega življenja plastiko, še zlasti ko gre za posode za pripravo in hranjenje hrane
  • odstranite vsa agresivna čistila; če so neprijazna za okolje, so tudi za vas
  • zamenjajte vso kozmetiko in sredstva za osebno nego z bio izdelki
  • prenehajte uporabljati vso aluminijasto, še zlasti pa teflonsko posodo – najboljši materiali so steklo ter kakovostna emajlirana, litoželezna ali nerjavna posoda (inox)
  • ne jemljite zdravil, saj se da vse pozdraviti brez njih, in to neprimerno bolje
  • preživite čimveč časa na soncu
  • čimvečji odstotek hrane naj bo surove (vendar najmanj 50 %)
O prevarah z obliži lahko preberete v tujih medijih:
The Consumerist, 19.8.2008
ABC News, 11.4.2008
MSNBC, 196.2008

Ni komentarjev:

Objavite komentar