sreda, 28. januar 2009

Zastonj do ekološke energije

Če sonce sije na Zemljo samo eno uro, pošlje pri tem dovolj energije, da bi človeštvu zadoščalo za energetske potrebe celotnega planeta za celo leto. Zveni neverjetno, vendar drži.

Le da doslej te energije nismo znali uskladiščiti.

Trenutno poznane solarne naprave so za zdaj, kljub nenehnemu izpopolnjevanju, še daleč premalo učinkovite. So tudi sorazmerno drage, glede na rezultate (t.j. količino energije), ki jo dajejo. Največji problem pa je predstavljalo skladiščenje sončne energije v času, ko sonce ne sije (to pa je pri nas recimo večino časa).

Zdaj pa dobra novica. (Ob vseh teh krizah, finančnih zlomih in recesijah smo si zaslužili vsaj eno dobro novico.)

Znanstvenikom svetovno znane ustanove MIT (Massachussets Institute of Technology) je uspelo nekaj preprostega in obenem fantastičnega. Zgledovali so se po Naravi (kje drugje pa!) in kopirali način, kako rastline skladiščijo sončno energijo, ki jo potrebujejo za rast in za življenje, tudi v dolgih obdobjih brez sonca. Pomagali so si z vsem dobro znano fotosintezo in se dokopali do načina, kako poceni, preprosto in učinkovito (= z dobrim izkoristkom) razcepiti vodo na vodik in kisik. To smo znali že prej, ampak sedanji postopek je možno izvesti v kozarcu vode, brez visokega pritiska, pri normalnem pH in pri sobni temperaturi!

Z novim sistemom lahko čez dan oz. kadar sije sonce, dobivamo elektriko za hišne potrebe, se grejemo itd. s pomočjo fotovoltaičnih celic na strehi, višek energije pa uporabimo za to, da vodo razcepimo na kisik in vodik, ki ju uskladiščimo (recimo v hiši). Ponoči oz. kadar sonca ni, pa ju spojimo spet v vodo in uporabljamo elektriko, ki nastane pri tem. Tako nenehno pridobivamo in brez težav skladiščimo energijo, ki je razen začetne naložbe (cena še ni znana, menda pa ni visoka …) tako rekoč brezplačna. Sanje vsakega potrošnika, pri današnjih cenah energije pa sploh!

Postopek je ekološki, baje poceni in ne sprošča v ozračje nobenega ogljika. Poleg tega je ta vir energije, dokler obstaja naš sončni sistem, neizčrpen. No, treba bo še malo počakati, da se novi postopek dodela in priredi za široko potrošniško uporabo. Toda izumitelj, dr. Daniel Nocera meni, da bo v 10 letih električna oskrba hiš prek žic daljnovodov stvar preteklosti.

Vsaka hiša, opremljena z novim sistemom, bo postala samozadostna elektrarna, hkrati pa še postaja za polnjenje vašega električnega avtomobila. Preprost izum bo odprl vrata za množično vsakdanjo uporabo in neomejeno skladiščenje solarne energije, ki doslej ni bilo mogoče. Zbogom, svetovna energetska kriza. Zbogom Elektro d.d., zbogom Petrol & Company in drugi nesramni ter povrhu še neekološki monopolisti.

Video si lahko ogledate tule: http://web.mit.edu/newsoffice/2008/oxygen-0731.htm
l

Ni komentarjev:

Objavite komentar